NSAID

nsaid

Wat is een NSAID?

NSAID is een pijnstiller en een afkorting voor ’Non Steriod Anti Inflammatory Drug’. Echter is het een alternatief van bijvoorbeeld paracetamol. Pas als paracetamol niet werkt kan er gebruik gemaakt worden van een NSAID. Bekende vormen van NSAID’s zijn ibuprofendiclofenac en naproxen. NSAID’s zijn pijnstillers waar ook een ontstekingsremmend werking in zit. De pijnstillers werken goed maar geven vaak ook bijwerkingen. Het is dan ook altijd aan te raden om te beginnen met Paracetamol voor ge behandelen van reumatische klachten en jicht. Pas als de arts merkt dat Paracetamol niet werken wordt er overgeschakeld naar NSAID’s zoals ibuprofen.

 

Bijwerkingen van NSAID’s.

  • Een gel vorm kan zorgen voor irriterende huid maar de patient heeft veel minder kans op ernstige bijwerkingen.
  • Een tablet of pil vorm kan zorgen voor maagklachten, maagzweer of zelfs maagdarmbloedingen. De huisarts geeft ook wel eens het advies om maag beschermende middelen te gebruiken zoals omeprazol.
  • Het gaat vaak niet goed samen met andere medicijnen. Denk hierbij aan bloedverdunners maar ook antidepressiva.
  • Hetvermind vaak de werking van de nieren.
  • Het verhoogt de kans op hart en vaatziekten

Er zijn ook een aantal voorwaarden wanneer er geen gebruik gemaakt dient te worden van NSAID’s. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om te gebruiken als u ouder bent dan 60 jaar. Als uw nieren of lever niet goed werkt is het ook niet verstandig om gebruik te maken van NSAID’s. Raadpleeg eerst uw huisarts als u al last heeft van een te hoge bloeddruk, hartdalen of een hartvaatziekte. Het is ook belangrijk dat het niet gebruikt mag worden in combinatie met bloedverdunnende middelen.

Raadpleeg altijd een arts voordat u gebruik maakt van medicatie.

Voor een compleet overzicht van NSAID’s klik dan hier.

Andere vormen van medicatie: