Ibuprofen

Wat doet Ibuprofen?

Ibuprofen is een pijnstiller die ontstekingsremmend werkt. Deze soorten van pijnstillers worden ook wel NSAID genoemd. De medicatie werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Ibuprofen wordt ook gebruikt bij onstekingen zoals gewrichtspijn, reumatoide artritis, ziekte van bechterew en het is ook goed te gebruiken bij jicht. Ook werkt het bij hoofdpijn en menstruatieklachten. Je ziet vaak dat het ook wordt gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep, koorts of verkoudheid. Na een tandartsbehandeling of bij kiespijn wordt er ook vaak een ontstekingsremmende pijnstiller ingenomen.

Belangrijke weetjes over Ibuprofen

  • Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts.
  • Bij verschillende soorten pijn en ontstekingen, zoals bij gewrichtspijn (jicht, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew, artrose), hoofdpijn, migraine, menstruatieklachten en spierpijn. Ook bij griep en verkoudheid.
  • Gewone tabletten, capsules, drank en korrels werken na 30 tot 60 minuten. De werking houdt 8 uur aan. Vertraagde-afgiftetabletten en zetpillen werken na 2-3 uur, ongeveer 12 uur lang.
  • Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad of gebruikt u anti-bloedstollingsmedicijnen? Dan heeft u een maagbeschermer nodig. Vraag hiernaar bij uw arts of apotheker.
    Pas op met alcohol. Alcohol vergroot de kans op maagklachten.
  • Veel wisselwerkingen met andere medicijnen. Vraag uw apotheker of u ibuprofen veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook als u die zonder recept heeft gekocht.
  • Ibuprofen kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Gebruik het alleen na overleg met uw arts. Gebruik het zeker NIET vanaf de 7e maand van de zwangerschap.

Hoe gebruikt u de medicatie?

De tabletten of capsules dienen in hun geheel worden doorgeslikt, doe dit met voldoende vloeistof als bijvoorbeeld water. Dit medicijn werkt het snelst als het in wordt genomen op lege maag. Als u last heeft van maagdarmklachten, kunt u het beter innemen tijdens of na de maaltijd.

Dosering

De algemene aanbevolen dosering is als volgt. Volwassenen en kinderen van 12 jaar  1 of 2 tabelleten van 200 mg. Denk er hierbij om tussen de tabletten minimaal 6 uur zit. De maximum dagdosering is 1000 mg, verdeeld over 3 tot 400 innames.

Ibuprofen kopen

Er zijn twee vormen waarin deze medicatie gekocht kan worden. Het kan zowel op recept als receptvrij. Vaak is het zo dat bij lage sterkte (200 mg en 400 mg) het receptvrij verkrijgbaar is. Voor tabletten van hogere sterkte (600 mg) schrijft de arts het recept uit.

Voor het aankopen van Ibuprofen kunt u terecht bij dokteronline.com.

https://ikhebjicht.nl/wp-content/uploads/2016/01/ikhebjicht-ibuprofen_receptvrij-561-3-1371717601.jpg