Jicht in de knie

knie

Een jicht knie kan vaak zo pijn en dik zijn dat lopen amper mogelijk is. Een jichtaanval kan op elke moment opsteken en is vaak erg pijnlijk. Ook al komt het niet vaak voor dat de aandoening in de knie terecht komt doet het wel erg pijn.

Symptomen

Een van de belangrijkste symptomen in een gevoelige knie. Tijdens het lopen kan extreme pijn ontstaan waardoor het ook moeilijk wordt om te lopen. Er kan een zwelling ontstaan die een rode glans op de hoofd geeft een warm aanvoelt. Rond om de knie kan een jeukende huid ontstaan. Symptomen kunnen ook zijn koorts, misselijkheid en braken. Uiteindelijke hopen de urinezuur kristallen zicht op waardoor er een verdikking ontstaan, ook wel de knobbels genoemd. Meerdere personen krijgen ook last van nierstenen.

Oorzaken

Een jicht knie kan verschillende oorzaken hebben. Veelal komt het door ophoping van urinzezuurkristallen. Urinezuur circuleert in de bloedbaan van het lichaam. Door het lichaam te beschermen tegen verzuring zet het lichaam het automatisch om in kristallen. Urinzezuurkristallen zitten zicht af tussen de gewrichten. Als veel urinezuurkristallen zijn neergeslagen in lichaamsdelen opstaan er jichtaanvallen.

Behandelen.

Bij jichtaanvallen is het belangrijk om geen druk te zetten op de lichaamsdelen waar de jichtaanval zich bevind. Zorg er dan ook voor om zo min mogelijk druk te zetten op het desbetreffende lichaamsdeel. Nadat de jicht knie wegtrekt is het belangrijk om de knie weer te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de knie niet stroef en vast komt te zitten. Het is wel belangrijk niet te hard van stapel te lopen door bijvoorbeeld te gaan sporten of rennen.

Medicatie

Het blijft altijd lastig behandelen. Vooral in de knie is het een groot probleem. Vaak hangt het erg af van hoe de medicatie aanslaat bij de patient. Pijnstillers worden voornamelijk gebruikt. Denk hierbij aan ibuprofen, naproxen of prednisolon. Zorg voor het gebruik van medicatie altijd dat je huisarts op de hoogte is.

Voor meer informatie bekijk onze pagina: medicatie.