Verschil paracetamol en ibuprofen

Paracetamol en ibuprofen zijn de meest gebruikte medicijnen tegen pijn. Ieder heeft zijn verkeur maar wat is nou precies het verschillen tussen paracetamol en ibuprofen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van paracetamol is dat het hoort verlagend werkt. Daarnaast is de paracetamol ook het meest veilige medicijn als het gaat om bijwerkingen. Paracetamol neemt de koorts tevens niet weg het onderdrukt het zodat je jezelf tijdelijk beter voelt. Veelvoorkomende bijwerking van een paracetamol is een zweetaanval, vooral als de paracetamol zijn werk begint te doen merk je dat je meer gaat zweten. Naast het verlagen van koorts is een paracetamol ook te gebruiken voor hoofdpijn, keelpijn, gewrichtspijn, spierpijn of menstruatiepijn.

Waar paracetamol goed is in het verlagen van koorts, doet ibuprofen dat wanneer er een ontsteking ontstaat of is. Ibuprofen is een ontstekingsremmer en is herkenbaar aan de roze kleur en behoord tot de groep niet-sterdode ontstekingsremmer ook wel NSAID’s genoemd. Ibuprofen werkt goed bij ontstekingen zoals slijmbeursontsteking of wortelpuntontsteking. Echter brengt ibuprofen bijwerkingen met zich mee. De meest voorkomende is maagklachten. Dit gebeurd vooral als er teveel ibuprofen in een korte periode wordt ingenomen. De maagklachten uiten zich vooral in misselijkheid, overgeven en maagzuur.

Het verschil in paracetamol en ibuprofen zit het niet in dat het allebei pijnstillers zijn en pijn bestrijden, daarvoor kunnen beide gebruikt worden. Het verschil zit het in de specialiteit van de medicijnen. Paracetamol en ibuprofen hebben beide verschillende specialiteiten als het gaat om pijn bestrijding en ontsteking remmende middelen.

nsaid