Jichtaanval

Een acute jichtaanval is een schreeuwende pijn in een bepaald gewricht wat wordt getroffen door de aanval. Meestal gaat dit na een aantal weken over, denk hierbij aan ongeveer twee a drie weken. De aanval kan wel vaker terug komen en heviger worden. Het zijn meestal ontstekingen die zeer snel opkomen. De aanval wordt vaak geconstateerd in de grote teen.

Kenmerken van een jichtaanval:

– Gezwollen gewrichten
– Korts
– Pijn
– Rode gewrichten
– Pijn treedt plotseling op

jichtaanval

Wat te doen om een jichtaanval te verminderen?

Vaak worden komt de pijn op wanneer het lichaam zich in een rust stand begeeft, vooral ’s nachts tijdens het slapen kan een aanval snel optreden. Dit komt vooral door het urinezuur wat tijdens de slaap verlaagt wordt.

Versterkende factoren:
– Verwondingen
– Alcohol
– Eiwitrijk voedsel
– Bepaald soort medicijnen
– Vermoeidheid
– Emotionele spanning

Op de aanvallen te behandelen is het ook goed om genoeg water te drinken. Dit kan de kans van een aanval verlagen. Als de pijn ondragelijk wordt kunt u ook pijnstillers en ontstekingsremmers innemen, lees altijd de bijsluiter en raadpleeg eerst uw arts.

Brengt een aanval schade toe

De aanvallen kunnen erg hevig zijn echter brengt een aanval bijna nooit permanenten schade toe. Het kan wel zo zijn dat er slijtage optreed op lange termijn, dit komt vaak voor bij oudere mensen. Ook is het vaak zo dat mensen met een chronische aandoening bijvoorbeeld Jicht een hoge bloeddruk hebben en een verhoogde kans op hart en vaatziekten. Dit komt vooral door de ophoping van urinezuurkristallen. Voor meer informatie over een te hoge bloeddruk en hart en vaatziekten kijk dan op de website van de hartstichting.nl.

Behandelen van een aanval

Het is lastig een aanval te behandelen. Echter zijn er wel middelen om een acute jichtaanval tegen te gaan. Het belangrijkste onderdelen is verlagen van je urinezuur spiegel, dat de kristalvorming in de gewrichten wordt tegen gegaan. Urinezuur therapie is een goede behandel methoden. Echter is het wel belangrijk eerst in overleg te gaan met je arts, je arts of specialist kan je adviseren te beginnen met de therapie of niet.

Hoe lang duurt een aanval? Het verschillend uiteraard per patient hoelang het een aanval duurt. Het begint binnen een paar uur op te zwellen en het wordt rood. Het kan zomaar zo zijn dat een aanval aantal dagen duurt. Echter zijn er ook voorvallen waar een aanval een aantal uur duurt.

De aanval kan op ieder moment van de dag voorkomen maar gebeurd meestal ’s nachts. Dit komt omdat het lichaam in rust is. Dit komt doordat het verversen van de vloeistof ’s nachts niet gebeurd. Dit is niet te voorkomen.

Dieet is een belangrijk aspect ook bij een jichtaanval. Het is belangrijk dat de voeding rijk is aan purine. Voor meer informatie leest u dit blog.

Voordat je begint met de behandeling is het noodzakelijk om je huisarts te raadplegen. Bij bijwerkingen van de medicatie stopt u meteen

Terug naar de homepage? Klik dan hier.