artrose voet

Een artrose voet is een veel voorkomend fenomeen. Het heeft te maken met slijtage van de gewrichten in de voet. De klachten zijn veel pijn bij bewegen, pijn in rust, zwellingen en moeilijkheid met bewegen. Mensen denken dat artrose pas komt wanneer je een stuk ouder bent, dit is echt niet zo. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan.

Artrose voet, wat is het?

Een artrose voet is een aandoening die ontstaan in het kraakbeen van de voet. In een gewricht komen twee botten samen, het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten in het gewricht blijven zitten. Slijtage is natuurlijk normaal en komt bij iedereen voor. Bij artrose treed echt overmatige slijtage op van het kraakbeen. Door de slijtage verminderd het kraakbeen en de veerkracht. Het kraakbeen kan bij een artrose voet zelfde helemaal verdwijnen. Het lichaam kan hier niet op anticiperen. Er zijn meerdere hoofdoorzaken, de belangrijkste zijn:

– Het kraakbeen slijt zonder oorzaak. Soms is het zo dat iemand er meer gevoelig voor is. Dan wordt het kraakbeen sneller dunner en kan uiteindelijk helemaal weg zijn.

– Een ontsteking in de voet kan het kraakbeen aantasten. Ook hier wordt het kraakbeen aan de onderkant dunner en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen.

– Het kan ook ontstaan na bijvoorbeeld een bot breuk of kneuzing. De breuk kan het kraakbeen aantasten.

Hoe wordt een artrose voet vastgesteld.

Tijdens een bezoek aan de arts zullen er meerdere vragen worden gesteld, houd rekening met de volgende vragen:

– Wanneer is de pijn begonnen?
– Is de pijn ’s nachts of overdag meer?
– Is de pijn constant of komt dit in aanvallen?
– Wat voor schoenen draagt u?
– Welke medicijnen gebruikt u?

Er zijn verschillende behandelingen. Denk hierbij aan een operatie. Een operatie wordt echter pas nodig na een lange tijd. De arts zal eerst verschillende onstekingsremmers voorschijven. Opmaat gemaakte schoenen kan ook erg helpen bij het behandelen van een artrose voet.

artrose voet

Wilt u terug naar de home page voor het bekijken van andere jicht symptomen? Klik dan hier.